Els nens petits manipulen? Comprenent les seves necessitats i demandes

Els nens petits manipulen? Comprenent les seves necessitats i demandes

Quan els nens petits expressen les seves necessitats o insisteixen per aconseguir alguna cosa, sovint ens pot semblar que “manipulen”. No obstant això, és important entendre que els nens petits no tenen la capacitat de manipular de manera conscient, com podrien fer els adults. La manipulació requereix un nivell avançat de comprensió de les emocions dels altres, de planificació i d’intenció, aspectes que encara no han desenvolupat en la primera infància. En aquest article, descobrirem per què els nens petits no manipulen, com funciona el seu pensament i per què és clau entendre les seves demandes des d’una perspectiva adequada al seu desenvolupament.

Encara estan aprenent a pensar “en gran”

Per començar, cal destacar que fins als 6 o 7 anys, els nens es troben en una etapa de pensament concret, el que significa que interpreten el món des de la seva pròpia perspectiva i sovint no comprenen com poden afectar els altres amb les seves accions. Per exemple, quan un nen demana insistentment una joguina, no està pensant en com ens fa sentir aquesta insistència, sinó que simplement expressa la necessitat immediata de satisfer un desig.

Les emocions encara són un gran misteri per a ells

També cal recordar que la manipulació requereix la capacitat de reconèixer i influir en les emocions dels altres, i els nens petits encara estan aprenent a identificar i gestionar les seves pròpies emocions. Per exemple, quan un nen o nena plora per cridar la nostra atenció, no ho fa per “controlar-nos”; més aviat, és una expressió autèntica del que està sentint.

Necessiten cobrir les seves necessitats de forma directa

És habitual que els nens petits expressin de forma molt directa les seves necessitats bàsiques. Sovint, quan insisteixen en alguna cosa, no estan posant en pràctica cap “estratègia” per aconseguir el que volen, sinó que estan demanant resposta a una necessitat o desig. Així, per exemple, quan un nen demana veure un conte abans de dormir, no està provant de manipular-nos per evitar anar al llit, sinó que busca confort en el ritual de la lectura, que el fa sentir segur i estimat.

Encara no entenen què pensen o senten els altres

Una altra raó per la qual els nens petits no tenen la capacitat de manipular és perquè encara no han desenvolupat completament la teoria de la ment, és a dir, la capacitat de comprendre que altres persones tenen pensaments i emocions diferents dels seus. Sense aquesta capacitat, un nen o nena no pot anticipar-se a les reaccions de l’adult ni dissenyar un pla per manipular-lo. Així, quan un nen insisteix molt en voler un gelat, no és per molestar-nos; senzillament, no pot entendre la complexitat de la situació ni les implicacions d’insistir massa.

Què vol dir que un nen “sigui manipulador”?

Quan diem que un nen és manipulador, en realitat, el que passa és que l’infant està intentant expressar alguna cosa o aconseguir alguna cosa que necessita o desitja intensament. A més, aquesta insistència pot fer que els adults interpretem el seu comportament com a manipulació. Així i tot, és clau recordar que la majoria de vegades els nens petits no tenen la intenció de fer-nos creure coses falses; més aviat, expressen la seva realitat tal com la perceben en aquell moment.

Per exemple, si un nen diu “només he menjat un caramelet” quan n’ha menjat més, pot ser que només estigui evitant les conseqüències que imagina. L’infant no està manipulant conscientment, sinó que està responent a una situació que li genera malestar. En aquest sentit, els nens petits encara estan aprenent a ser honestos i a gestionar la por davant d’un possible càstig o resposta negativa.

 

Per què alguns adults cauen en la manipulació aparent dels nens?

És cert que a vegades els adults poden sentir-se manipulats per les demandes dels nens, ja que interpreten el seu comportament des d’una perspectiva adulta. Això passa perquè l’adult projecta una intenció complexa en un comportament senzill i natural dels nens. En lloc de pensar que el nen ens vol “enganyar” o “controlar”, podem intentar veure què necessita o què ens està intentant comunicar, i respondre-hi de manera adequada.

En definitiva, els nens petits no manipulen de la manera que sovint interpretem els adults. Quan els nens es comuniquen amb nosaltres, ho fan amb les eines que tenen en aquella etapa del seu desenvolupament. Quan mirem les seves demandes amb comprensió i paciència, podem respondre millor a les seves necessitats i guiar-los de manera respectuosa en el seu creixement.

Si t’ha agradat aquest article i creus que pot ajudar a altres,
comparteix-lo amb qui pugui interessar-li. 

T’animem a seguir-nos a Instagram per a més consells i novetats.

Olga Armengol, Psicòloga

Centres Capsis Vilanova

Els nens petits manipulen? Comprenent les seves necessitats i demandes
Desplaçat dalt de tot
Enviar whatsapp
Et podem ajudar?
Hola, et podem ajudar?