Biofeedback
Els avanços en la recerca científica sobre la influència del sistema nerviós central (SNC) i la fisiologia, i les noves tecnologies i recerques en l’àmbit de la psicologia, han permès la creació de mètodes eficaços en el tractament de diferents dificultats psicològiques. Una d’elles és el BIOFEEDBACK.
En els últims temps s’han perfeccionat els protocols per al treball en la clínica amb Biofeedback. Tot i que la seva aparició en aquest àmbit es remunta a la dècada del 70 quan experiments amb humans i animals van començar a demostrar que es podien produir modificacions en respostes vasomotrius, pressió sanguínia, salivació, resposta galvànica (GSR) i canvis en ritmes cardíacs (Kimmel, 1979, Harris and Brady, 1974 citats en Schwartz & Andrasik, 2003).
Què significava això? Que a partir d’abordatges com el Biofeedback podríem generar canvis fisiològics que millorarien la qualitat de vida de les persones. Canvis en la qualitat de la son, baixar nivells d’activació, por, estrès, també afavorir la regulació emocional o millorar el rendiment cognitiu.
Què és el Biofeedback?
Biofeedback és una forma de psicofisiologia l’objectiu de la qual és introduir canvis fisiològics d’una forma no invasiva, per tal d’aconseguir canvis en l’estat d’una persona. Això inclou canvis en estats psicològics d’un individu.
A través d’aquest abordatge són les persones els qui alteraran els seus comportaments a través de la retroalimentació de la seva fisiologia (Schwartz & Andrasik, 2003).
Mitjançant Bioofeedback la persona duu a terme un procés d’aprenentatge de control sobre les funcions fisiològiques per mitjà d’ús d’instruments.
(Demos, 2005)
Com és duta a terme una sessió de Biofeedback?
La sessió es duu a terme a la consulta psicològica. El pacient està assegut davant d’una pantalla, connectat a una sèrie de sensors col·locats al cos. Amb aquests sensors es poden obtenir senyals biològics com ara temperatura, ritme cardíac, conductància de la pell, etc.
Els senyals biològics són mostrats al consultant. L’individu rep informació dels canvis que es van produint en ell segons l’estat en el qual es troba. El terapeuta li ensenya a controlar aquests estats. Arriba a produir-se, després de diverses sessions, un control d’aquestes, i la conseqüent millora de l’estat del pacient.
Com rep el pacient la informació dels sensors?
Aquesta informació pot venir en la forma de tons, imatges digitals o anàlogues, o gràfiques informatitzades. El biofeedback és una destresa d’autocontrol: les persones aprenen a regular aspectes del SNA (Demos, 2005).
Biofeedback i estrès
L’estrès produeix canvis en l’organisme que, de sostenir-se en el temps, produeixen greus conseqüències. Aquests interfereixen en la vida quotidiana de la persona a través de diferents símptomes. Aquests poden ser per exemple dolors gàstrics, mal de cap, palpitacions, sudoració, dificultats per a dormir, irritabilitat, disminució del seu rendiment o problemes atencionals, entre d’altres. Aquestes dificultats produeixen una deterioració en la vida quotidiana de qui les pateix.
Biofeedback és una eficaç eina per a combatre els símptomes de l’estrès.
“L’entrenament amb Biofeedback possibilita que la persona entreni el control de variables fisiològiques, per a així, gestionar l’estrès i les seves conseqüències: cefalees, tensió muscular i dolor, entre altres”.
Amb aquest mètode, la persona aprèn a controlar els seus estats de calma i concentració. Alhora permet quantificar les seves variables fisiològiques, incloent l’estat cerebral (que és mesurat en ones alfa, theta, beta, delta, gamma), i per tant aconseguir valors de normalitat.
Neurofeedback, un tipus de biofeedback per a la neuroterapia
El neurofeedback és una forma de neuroterapia, que proporciona als individus d’informació sobre l’estat de les ones cerebrals. En aquest cas, els sensors són col·locats en el cuir cabellut de la persona, per a la detecció de l’activitat elèctrica del cervell. Les persones usen aquesta informació per a aprendre a incrementar el temps en el qual el cervell funciona eficientment. A mesura que l’acompliment cerebral és incrementat exitosament, els símptomes associats amb unes certes condicions, com en l’ansietat o la depressió disminueixen, i conseqüentment el rendiment de la persona augmenta.
CONEIX MÉS SOBRE NEUROFEEDBACK EN AQUEST VÍDEO: https://www.youtube.com/watch?v=3rha9rdsgni&t=21s
El biofeedback i Neurofeedback han deixat de tenir un ús exclusiu de tractament de la clínica i han realitzat una incursió en les àrees del rendiment humà com ara la laboral, l’artística i també l’esportiva, atlètica. Aquestes metodologies d’entrenament i autocontrol no són només utilitzades per a sanar, sinó també amb l’objectiu d’ajudar els individus a rendir a nivells abans inimaginables.
A Espanya són cada vegada més les clíniques que inclouen en les seves consultes aquest efectiu tractament, com a CAPSIS VILANOVA situat a Vilanova i la Geltrú, on trobaràs especialistes qualificats en aquest abordatge.
Julia Achilli, Psicòloga
Centres Capsis Vilanova